Hoe wordt ETI op een houten huis aangebracht?

ITE ambiance

In een tijd waarin energiebesparing aan de orde van de dag is, is Externe Thermische Isolatie (ETI) een vorm van energierenovatie waar veel huishoudens naar grijpen. Deze praktijk heeft zijn nut al bewezen op zogenaamde 'gemetselde' ondergronden. 

Bij houtconstructies wordt buitengevelisolatie echter anders aangebracht, afhankelijk van de ondergrond.

Het vraagstuk van isolatie in houten gebouwen is belangrijk, vooral in houtskeletbouwwoningen en CLT-gebouwen, bestaande uit dwarsgelamineerde houten panelen. Bij deze twee constructietypes wordt ETI op een zeer vergelijkbare wijze aangebracht, waarbij alleen de keuze van de gebruikte bevestigingen verschilt.

In het geval van een houtskeletbouwwoning is een eerste isolatielaag al opgenomen in de structuur van het oorspronkelijke gebouw. De plaatsing van een tweede isolatielaag om het thermische vermogen van de woning te verhogen, wordt daarom noodzakelijkerwijs op de stijlen van het houtskelet gelegd. 

Bij een houtskeletbouwwoning neemt de buitengevelisolatie de vorm aan van een tweede huid. De kepers worden tegen het hoofdskelet van het huis geplaatst en met deeldraadse schroeven aan de panelen bevestigd. Deze bevestigingen klemmen de nieuwe keper op de hoofdconstructie vast. Als er een tweede laag nodig is, wordt er een dwarskeper toegevoegd die haaks staat op de keper die de onderste laag ondersteunt.

In het geval van een CLT-gebouw zijn de dwarsgelamineerde panelen die de muren van het gebouw vormen, vol en constructief. Er is dus geen ruimte voor het aanbrengen van deze eerste isolatielaag. Hierdoor wordt de isolatie noodzakelijkerwijs vanaf de buitenkant van de constructie aangebracht, zonder dat er extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Bij CLT is het houten paneel een constructie-element op zich en heeft het deze extra zorg dus niet nodig.

Er zijn twee mogelijke methodes om buitengevelisolatie aan te brengen: ofwel de hierboven beschreven methode, ofwel een zogenaamde 'standaard' ETI-methode met verspringende kepers en bevestigingen met een ETA (European Technical Assessment). 

Als de gebruikte isolatie stijf is, moeten bevestigingen met een standaard gedeeltelijke schroefdraad worden gebruikt, zoals de SWC-schroef uit het Solid-Drive™-assortiment. Als de isolatie daarentegen halfstijf is, kiezen we voor schroeven met een dubbele of volledige schroefdraad. 

Ook hier kan een tweede isolatielaag nodig zijn. In dit geval wordt het tussen de kepers aangebracht.

Wat de installatiemethode ook is, de gebruikte constructieschroeven moeten onder een precieze hoek worden ingeschroefd om een optimale aanspanning en weerstand tegen alle weersinvloeden te garanderen. We raden ook het gebruik van een montagemal aan. Simpson Strong-Tie biedt een GSCREW-schroefmal aan die geschikt is voor deze configuraties.

Alle bevestigingsoplossingen van Simpson Strong-Tie voor constructies zijn te vinden in het Solid-Drive™-assortiment.

Niet vergeten: Ongeacht het type gebouw dat u wilt isoleren, een beroep doen op de diensten van gekwalificeerde vakmensen garandeert een succesvolle plaatsing en een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie van de woning.

  • Solid-Drive - Bevestigingen voor houtconstructies

    Solid-Drive - Bevestigingen voor houtconstructies

    Solid-Drive-bevestigingen maken het werk van ingenieurs en installateurs gemakkelijker. Door hun hoogwaardige ontwerp wordt hun belastingsterkte verbeterd en wordt de installatietijd verkort, waardoor de arbeids- en materiaalkosten dalen.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk