FAQ

FAQ

We praten elke dag met bouwvakkers.

In deze rubriek vindt u antwoorden op bepaalde vragen die u zich mogelijk stelt... Welk soort afwerking kies ik afhankelijk van de toepassingsomgeving? Is het gebruik van rvs een garantie voor de duurzaamheid van een product?

FAQ

  1. Welk soort afwerking moet ik kiezen afhankelijk van de toepassingsomgeving (gebruiksklasse)?

    De omgeving waarin het product wordt toegepast bepaalt welke afwerking u moet kiezen. In de Eurocode zijn drie gebruiksklassen vastgelegd voor omgevingen met een toenemende mate van agressiviteit. Wij bieden verschillende afwerkingsvormen voor onze producten, afgestemd op die uiteenlopende gebruiksklassen.

    Gebruiksklasse 1 : deze gebruiksklasse komt overeen met een binnenklimaat gekenmerkt door een temperatuur van 20°C en een relatieve luchtvochtigheid van de omringende lucht die de waarde van 65% slechts gedurende enkele weken per jaar overschrijdt. Het gemiddelde vochtgehalte in de meeste naaldhoutsoorten is kleiner dan 12%. Bijvoorbeeld: bevestiging van een dwarsbalk door middel van ETB binnenin een gebouw.

    Gebruiksklasse 2 : deze gebruiksklasse komt overeen met een onverwarmd, gesloten gebouw (van het type vakwerk, geraamte of skelet) en wordt gekenmerkt door een temperatuur van 20°C en een relatieve luchtvochtigheid van de omringende lucht die de waarde van 85% slechts gedurende enkele weken per jaar overschrijdt. Het gemiddelde vochtgehalte in de meeste naaldhoutsoorten is kleiner dan 20%. Bijvoorbeeld: ophangbeugels voor kapconstructies van het SAE-type.

    Gebruiksklasse 3 : deze gebruiksklasse komt overeen met buitengebruik. Het gaat om klimaatomstandigheden die leiden tot hogere vochtgehalten dan die van gebruiksklasse 2. Het gemiddelde vochtgehalte in de meeste naaldhoutsoorten is hoger dan 20%. Bijvoorbeeld: Pergolavoet PPJBT voor paalwerk.

  2. Wat adviseert u bij gebruik van uw producten in een corrosief milieu?

    Corrosie is een verschijnsel dat optreedt als gevolg van talloze factoren, zoals vocht, zeelucht, warmte, nabijheid van corrosieve chemische stoffen, houtbehandelingsmiddelen, contact tussen onverenigbare metalen enz. Afhankelijk van de verschillende factoren in elk specifiek geval krijgen al onze producten vroeg of laat, na enkele jaren of meerdere decennia, te maken met corrosie.

    Producten van Simpson Strong-Tie zijn beschermd tegen corrosie, de behandeling of het gebruikte materiaal, zoals rvs of aluminium, bieden een goede weerstand. In onze catalogus vindt u in de productbeschrijving meer informatie over de behandeling of het gebruikte materiaal. Er werden vergelijkende verouderingsproeven uitgevoerd, maar die geven geen uitsluitsel over de gebruiksduur gelet op de veranderlijkheid van de aanwezige invloedsfactoren en de specifieke toepassingsgevallen. 

    Tips voor het ontwerp van verbindingen:

    1. Controleer of de samenstelling van de houtbehandelingsmiddelen verenigbaar is met het materiaal van de verbindingsstukken.
    2. Vermijd verbindingen tussen rvs en staal.
    3. Vermijd verbindingen zonder verluchting in een corrosieve omgeving.
    4. Neem contact op met Simpson Strong-Tie als u meer informatie nodig hebt.
  3. Kunt u de verschillende afwerkingen rangschikken volgens corrosieweerstand ?

    De rangschikking in stijgende volgorde van corrosieweerstand ziet er als volgt uit :

    1. Producten uit gebichromateerd staal, elektrolytisch verzinkt staal en continu verzinkt staal,
    2. Producten uit thermisch dompelverzinkt staal,
    3. Producten uit rvs 304 en 316.
  4. Mag ik verzinkte nagels gebruiken met rvs producten ?

    Nee. Bij verbindingen in een vochtig milieu veroorzaakt het contact tussen beide materialen een chemische reactie die het zink aantast.

  5. Is het gebruik van rvs een garantie voor de duurzaamheid van een product ?

    Nee. Het wordt ten zeerste afgeraden rvs te gebruiken in bepaalde warme en vochtige milieus waar chloor en chloramine aanwezig zijn (bijvoorbeeld in overdekte zwembaden). De corrosieweerstand van rvs is namelijk te danken aan de vorming van een beschermende oppervlaktelaag die verhindert dat zuurstof, één van de belangrijkste oorzaken van roestvorming, het staal binnendringt. Deze beschermende coating, "passiveerlaag" genoemd, kan zich in de meeste omgevingen op natuurlijke wijze regenereren. Er bestaan echter uitzonderingen. Eén daarvan is een binnenzwembad omdat die vier factoren daar aanwezig zijn, namelijk :

    • Hoge temperatuur,
    • Hoge vochtigheidsgraad,
    • Aanwezigheid van chloor,
    • Aanwezigheid van chloramine.

    Deze omgevingsvoorwaarden verhinderen de regeneratie van de passiveerlaag, waardoor het rvs kwetsbaar wordt.

  6. Wat is Impreg®-coating?

    Het Impreg®-coatingsysteem bestaat uit twee verschillende coatings die speciaal zijn ontwikkeld en getest voor weerstand tegen de verschillende buitenomstandigheden waarin ze kunnen worden gebruikt.

    Impreg®+ is ontwikkeld voor standaard hout-op-hout- en hout-op-staalbuitentoepassingen.

    Impreg® X4 is ontwikkeld voor terrastoepassingen met onder druk behandeld hout.

  7. Vervaardigt u ook speciale producten?

    Ja, dankzij onze technische middelen en productiecapaciteit kunnen wij voldoen aan de vraag naar niet-standaardproducten.

  8. Welke keuzemogelijkheden biedt u voor de vervaardiging van speciale producten?

    U kunt niet alleen staalsoort (S235JR, rvs 304L of rvs 316L), maar ook dikte en boorgatdiameter kiezen. Wij kunnen producten handlassen (TIG/MIG) of gebruikmaken van lasrobots voor grote productieseries. De producten worden manueel of computergestuurd geplooid. Tot slot hebt u ook de keuze uit verschillende afwerkingen: verzinkt, elektrolytisch verzinkt, gebichromateerd, epoxy, roestvrij.

  9. Hoe bestel ik een speciaal product?

    Wij werken op basis van een plan dat u ons bezorgt. In de rubriek "Speciale producten" kunt u een formulier downloaden om een product op maat te laten maken. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met onze productieverantwoordelijke op het nummer +33 2 51 28 44 00.

  10. Wat is het verschil tussen mechanische en chemische verankering ?

    Mechanische verankering : Wanneer de verankering uitzet door de spreidkracht of wordt belast, komt een bepaalde zone van het beton, ‘spanningskegel’ genoemd, onder spanning te staan. De eerste drukspanning wordt uitgeoefend bij het aandraaien en de tweede bij het belasten.

    Chemische verankering : Deze verankering heeft geen uitzetting door spreidkracht nodig om de bevestiging tot stand te brengen. De ‘spanningskegel’ ontstaat dus alleen bij het belasten. De uittrekkegel is dus smaller, zodat men met een kleinere hart- en randafstand kan werken.

  11. Wat betekent de aanduiding S250GD + Z275 voor het materiaal dat in al uw verbinders gebruikt wordt?

    Wat betekent de aanduiding S250GD + Z275 voor het materiaal dat in al uw verbinders gebruikt wordt? De aanduiding van het gebruikte materiaal verwijst naar de norm NF EN 10326 van januari 2005 en vertelt ons meer over twee aspecten :

    • S250GD verwijst naar de koudvervormbaarheid van plaatmateriaal. Volgens de norm is dit plaatmateriaal aanbevolen voor plooien en profileren,
    • Z275 is de gebruikte galvanisatieklasse (Z = zinkcoating en 275 = coatinggewicht van 275 g/m² voor beide zijden, wat bij benadering overeenkomt met 19,5 micron per zijde).
  12. Waarmee komt 1 kN overeen?

    Met circa 100 kg. Voor de omrekening van kracht/gewicht moet men de formule F = M x G gebruiken, waarbij F de kracht in newton is, M het gewicht in kg en G de aardversnelling m/s² (G = 9,81 m/s²).

  13. Wat betekent het windverband ?

    Het windverband stabiliseert de kapconstructie tegen de windbelasting die in een vlak evenwijdig met de noklijn op de puntgevels uitgeoefend wordt. Windverbandelementen worden uitgevoerd als houten ribben of regels.

  14. Waarvoor dient een knikbeveiliging?

    De knikbeveiliging voorkomt dat de spantonderdelen van vorm veranderen als gevolg van de druk die uitgeoefend wordt door het gewicht van de dakbedekking en het plafond. Door hun geringe dikte zijn kapbenen onderhevig aan hoge axiale drukkrachten, waardoor zijdelingse vervorming optreedt.
    Deze vormverandering wordt knik genoemd. Daktengels (panlatten) alleen kunnen niet fungeren als knikbeveiliging. Het bandijzer vangt alle knikbelastingen op en kan boven op de kapbenen, onder de daktengels (panlatten) vastgemaakt worden.

  15. Is het gebruik van de producten van Simpson Strong-Tie beperkt tot de toepassingen die beschreven worden in de technische catalogi en op de website?

    Nee. Binnen de toelaatbare belastinggrenzen mogen ze gebruikt worden voor alle mogelijke constructieve toepassingen.

  16. Wat zijn de voordelen van het Quik Drive®-systeem?

    • Betrouwbaarheid en tijdwinst op de bouwplaats
    • Ergonomie en gebruiksgemak van het verrichten van schroefwerk terwijl u staat
    • Lichtgewicht en sterkte van het systeem
    • Geen verlies van schroeven
  17. Waaruit bestaat het Quik Drive®-assortiment?

    Het Quik Drive®-assortiment omvat de Quik Drive®-bandschroeven en de schroefgereedschappen.

  18. Hoe kan ik mijn schroefboormachine omvormen tot een Quik Drive®-schroefsysteem?

    De Quik Drive-laders zijn compatibel met de meeste ontkoppelbare schroefboormachines. Raadpleeg de rubriek "Quik Drive aanpassen aan uw schroefboormachine".

  19. Welke kennis is vereist om met Quik Drive®-gereedschap te kunnen werken ?

    Er is geen bijzondere kennis voor vereist. In minder dan een minuut kunt u met het Quik Drive®-systeem leren omgaan. Zoals voor elk gereedschap bestaan er betere of minder goede technieken en de efficiëntie van de gebruiker neemt toe met de praktijk. Zie de rubriek "Storingswijzer" om de meest voorkomende problemen op te lossen.

  20. Is de schroefband gemakkelijk te laden?

    U hoeft alleen maar een nieuwe band in de machine te schuiven. U kunt zich niet van richting vergissen, de band gaat erin met de gele pijl naar boven. Er zijn geen afstellingen. U schuift de band erin totdat u een "klik" hoort, en u kunt voortwerken.

  21. Moeten de Quik Drive® Pro-gereedschappen gesmeerd worden? Hoe worden de Quik Drive®-gereedschappen onderhouden?

    De Quik Drive® Pro-gereedschappen zijn vervaardigd uit een stof die PTFE (polytetrafluorethyleen) bevat, die bekend staat onder de naam Teflon®. Wanneer u een Quik Drive®-gereedschap gebruikt, zorgt PTFE voor de automatische smering van de lader.
     Wij bevelen aan uw Quik Drive®-lader regelmatig te onderhouden door afstoffen met een blaastoestel.
     Teflon® is een merk en een naam die door DuPont zijn gedeponeerd.

  22. Waar kan ik Quik Drive®-gereedschappen kopen?

    Simpson Strong-Tie verkoopt zijn producten uitsluitend via zijn verdelernetwerk. Om onze dichtstbijzijnde verdeler te kennen dient u contact op te nemen met de commerciële dienst van Simpson Strong-Tie Frankrijk.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk