Tallwood-project: Een aardbevingsbestendig houten gebouw van 10 verdiepingen

Lever Architectes - Tallwood Project

Het Tallwood-project

NHERI, wat staat voor Natural Hazards Engineering Research Infrastructure, is een onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten dat zich richt op het verbeteren van de veerkracht van infrastructuur en gemeenschappen bij natuurrampen, zoals aardbevingen, orkanen, overstromingen en soortgelijke gebeurtenissen. 

NHERI wordt gesteund door de National Science Foundation (NSF) en bestaat uit een netwerk van onderzoekslaboratoria en faciliteiten over de hele Verenigde Staten. Deze faciliteiten zijn opgericht om de effecten van natuurrampen op de infrastructuur te bestuderen en oplossingen te ontwikkelen om deze te versterken. De projecten hebben tot doel het ontwerp van gebouwen, bruggen, dammen en andere bouwwerken te verbeteren, zodat ze beter bestand zijn tegen de vernietigende krachten van natuurrampen. 

Daarnaast speelt NHERI een essentiële rol bij het verzamelen van gegevens over natuurrampen en het verspreiden van kennis om de paraatheid en respons bij rampen te verbeteren.

Ontstaan van het project

" Bouwen met massief en dwarsgelamineerd hout (CLT) maakt deel uit van een architectuurbeweging die in de lift zit. De seismische prestaties van grote gebouwen die met deze nieuwe systemen zijn gebouwd, zijn echter nog niet zo goed bekend als die van andere bestaande bouwsystemen," legt Shiling Pei uit, geassocieerd onderzoeker bij het Tallwood-project en hoogleraar civiele techniek en milieutechniek aan de Colorado School of Mines."

Het team van Pei, dat uit zowel onderzoekers als vakmensen uit de sector bestaat, heeft een CLT-gebouw ontworpen met 'kantelbare' wandsystemen van massief hout. Dit houten gebouw van 10 verdiepingen werd op ware grootte gebouwd en is daarmee het hoogste seismische testgebouw dat ooit is neergezet. Het ontwerp is bedoeld en geschikt voor regio's met een hoog aardbevingsrisico.

TALLWOOD is een van de grote projecten die NEHRI al meer dan 10 jaar uitvoert en waaraan de R&D-teams van Simpson Strong-Tie deelnemen. Het gebouw werd opgetrokken op de reusachtige schudtafel van de Universiteit van Californië in San Diego, een van de twee grootste aardbevingssimulators ter wereld. De tafel kan trillingen reproduceren die vergelijkbaar zijn met de sterkste aardbevingen die in Japan zijn geregistreerd, om het effect van de gebruikte bouwtechnieken op de structuur en de stabiliteit van het gebouw in het geval van een aardbeving te observeren.

De fabel van de eik en het riet

Het ontwerp van gebouwen voor gebieden met een hoge seismische activiteit was lange tijd gebaseerd op staal- en betonverbindingen, geïntegreerd in oversizede constructies om aardbevingskrachten te absorberen. 

Het doel was om de evacuatie van de bewoners te garanderen zonder onomkeerbare schade aan de structuur van het gebouw te voorkomen. Tegenwoordig is er een grotere tendens om bouwwerken te maken die de bewegingen van de aardbeving absorberen en begeleiden om evacuatie mogelijk te maken en tegelijkertijd onomkeerbare structurele breuken in het gebouw te beperken. 

In het Tallwood-project werd voor deze test op ware grootte voor een innovatieve aanpak gekozen: flexibiliteit bieden aan de verbinders om ze vervormbaar te maken, maar met omkeerbaarheid zodat de constructie levensvatbaar blijft na de aardbeving. 

De R&D-afdeling van Simpson Strong-Tie werkte nauw samen met de onderzoekers en leverde de bevestigingen, verbindingen en chemische verankeringen die nodig waren voor de constructie van dit gebouw van 10 verdiepingen.

Indrukwekkende resultaten

In totaal heeft het gebouw ruim 140 aardbevingen ondergaan. Tijdens het experiment werd geen enkele verbinder of deel van de constructie vervangen of gewijzigd. Ondanks de intensiteit van het experiment stelden de onderzoekers na deze talrijke tests geen grote structurele schade vast. 

Dit innovatieve systeem opent nieuwe perspectieven voor bouwsystemen met veerkrachtige prestaties. Op de lange termijn zullen bouwwerken kunnen worden neergezet waarvan de schade bij een aardbeving minimaal zal zijn en die erna snel kunnen worden gerepareerd. 

Het experiment gaat nu een nieuwe fase in. De constructie, die dit najaar van 4 verdiepingen werd ontdaan, is nu voorzien van Strong Frames, stalen portalen ontworpen door Simpson Strong-Tie, evenals nieuwe, meer gestandaardiseerde verbindingssystemen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot bouwsystemen die dichter bij de traditionele bouwmethoden staan en betaalbare en betrouwbare conventionele oplossingen te bieden voor middelhoge gebouwen in aardbevingsgebieden.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk