Focus op de verbindingen voor industriële kapconstructies

Charpente Industrielle Simpson Strong-Tie

Dit artikel behandelt de verbindings- en bevestigingspunten die essentieel zijn voor een goede uitvoering van industriële kapconstructies.

De industriële kapconstructie, ook vaak ‘kapspant’ genoemd, is tegenwoordig het meestgebruikte type kapconstructie voor woningen (meer dan 70% - bron: UICB). Kapconstructies worden ook gebruikt voor alle andere soorten constructies: gemeenschappelijke woongebouwen, gebouwen voor de handel, de industrie, de dienstensector of de landbouw. Bij deze techniek worden de houten delen van de kapconstructie met elkaar verbonden door middel van koppelplaten of kramplaten.

Om een resultaat van goede kwaliteit te verkrijgen moeten de berekening, productie en plaatsing volgens de voorschriften worden uitgevoerd, in dit geval volgens DTU31.3.

Wat is een geïndustrialiseerde kapconstructie?

Het basiselement van een geïndustrialiseerde kapconstructie is het kapspant. In Frankrijk wordt meestal een dikte van 36 tot 38 mm gebruikt.

Over het algemeen wordt het kapspant in zijn geheel vervaardigd en gebruiksklaar op de bouwplaats afgeleverd. Afhankelijk van de eisen met betrekking tot de geometrie, het transport of de toegankelijkheid kan het kapspant in tweeën gedeeld zijn. In dat geval worden geperforeerde platen zoals NP of PL gebruikt om de twee delen met elkaar te verbinden.

Meerdere kapspanten verbinden

 

Doorgaans bestaan kapspanten uit één laag. Afhankelijk van het bouwproject kan het echter nodig zijn om verschillende lagen met elkaar te verbinden teneinde de prestaties te verbeteren. Daarbij moet er wel op gelet worden dat het gedrag van die spanten gelijk is aan de spanten met zogenaamd volle doorsnede.

In dit geval worden bij voorkeur schroeven gebruikt om de spanten efficiënt met elkaar te verbinden (zie DTU31.3 P1-1 5.6).

Door zijn vorm is de SDW-schroef voor deze toepassing perfect geschikt.

De platte kop en de gedeeltelijke schroefdraad maken het mogelijk om verschillende kapspanten aan elkaar vast te maken zonder dat de kapconstructie tijdens het verbinden hoeft te worden omgedraaid. De bevestigingen worden namelijk allemaal aan dezelfde kant aangebracht.

Omdat de kapconstructie dankzij deze oplossing tijdens het verbinden niet hoeft te worden omgedraaid, kan de algehele constructie eenvoudig en betrouwbaar worden uitgevoerd zonder nagels of bouten te gebruiken.

Kapspanten aan gemetselde muren verankeren

Kapspanten worden afgesteund op muren van hout of metselwerk.

Volgens de DTU31.3 (P1-1 5.3) moet elk steunpunt doorgaans zijn uitgerust met een metalen verankeringsvoorziening.

Dit zijn verstevigde hoekijzers van het type E5 die zodanig worden gekozen dat ze de verbinding op de steunpunten waarborgen.

Soms kan het nodig zijn om zwaardere hoekijzers te kiezen. Dit is het geval bij kapspanten op een betonplaat, waarvoor een hoekijzer met grotere afmetingen wordt gebruikt, zoals het hoekijzer E20.

Een dak met meerdere dakschilden samenstellen

Voor een dak met drie of vier schilden wordt over het algemeen een eindschild gemaakt.

Bij deze methode worden de hoekkepers en karbelen gevormd door halve spanten met elkaar te verbinden en aan het draagspant te bevestigen.

Om deze verbinding tot stand te brengen worden de ETC-eindschildbeugels gebruikt. Afhankelijk van de gewenste uitvoering kunnen verschillende beugeltypen worden aanbevolen.

Tussenstukken

Bij het plaatsen van het kapspant moeten tussenstukken worden aangebracht.

De tussenstukken zorgen voor een constante hartafstand en geven het bouwwerk tijdelijke stabiliteit tot het windverband en de voorzieningen om knik tegen te gaan zijn aangebracht.

Die voorzieningen zijn over het algemeen van hout en worden met nagels bevestigd. Niettemin kan de bevestiging ook met bandijzer van het type FP worden uitgevoerd. De voorzieningen worden geplaatst met behulp van speciaal gereedschap zoals de spanner BANSTR of verbruiksartikelen zoals de BPST, voor een optimale spanning van het samenstel.

U begrijpt, voor een goede plaatsing van industriële kapconstructies is kennis van de installatiemethoden nodig. Voor informatie en advies over uw projecten kunt u terecht bij de UICB en de fabrikanten van geïndustrialiseerde kapconstructies. Voor een optimaal advies kunt u ook de gids voor houtskeletbouw en kapconstructies raadplegen of een beroep doen op uw contactpersoon bij Simpson Strong-Tie.

NB: de oplossingen van Simpson Strong-Tie zijn beschikbaar in sommige rekensoftware voor kapconstructies, zoals PAMIR van het merk Mitek.

Contact

Simpson Strong-Tie Frankrijk

Simpson Strong-Tie

ZAC des 4 Chemins
85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
Frankrijk